Οφέλη των δονήσεων της φωνής

Την τέχνη του Θεραπευτικού Τραγουδιού την εξέλιξα τα τελευταία χρόνια, ως συνέχεια των φωνητικών μου σπουδών. Η φωνή αποτελεί τον καθρέπτη της ψυχής μας, και μπορούμε όλοι να εξασκηθούμε στο να την ακούμε αλλά και να επικοινωνούμε με αυτή μέσω της φωνής μας. Με την ατομική εξάσκηση στη φώνηση, μαθαίνουμε να έχουμε συνείδηση της φωνής μας και του σώματος μας, καθώς η φωνή πηγάζει από το σώμα και μόνο σε συνεργασία με αυτό μπορεί να εκπαιδευτεί. Όταν ΄΄βλέπω΄΄ κάποιον να τραγουδά, παρατηρώ τις διαδρομές του ήχου στο σώμα του και αντιλαμβάνομαι τα σημεία που εμποδίζεται ο ήχος. Αυτό μπορεί να είναι διαγνωστικό, αν και προσωπικά αποφεύγω να κάνω διαγνώσεις.

  • Σε σωματικό επίπεδο, η φωνή μπορεί άμεσα να χαλαρώσει τις μυϊκές εντάσεις και τους πόνους αλλά και να τονώσει την ενέργεια μας. Χαλαρώνει τις εντάσεις, ζεσταίνει το σώμα, ενώνει όλα τα μέρη του σώματος, μας βοηθάει να εκφραστούμε.
  • Σε ψυχικό επίπεδο, απελευθερώνει άμεσα τους φόβους, τον θυμό και το άγχος. Ισορροπεί και δημιουργεί αρμονία σε όλο το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Απελευθερώνει και φέρνει στην επιφάνεια παλιά ή απωθημένα μπλοκαρίσματα και συναισθήματα. Κινείται μέσα μας και συμπαρασύρει ό,τι έχουμε κρατήσει στην ψυχή μας. Αρκεί μόνο να μάθουμε να της δίνουμε διέξοδο από το στόμα για να εκφραστεί προς τα έξω.
  • Σε πνευματικό επίπεδο, μας συνδέει με τον εαυτό μας, μας συντονίζει και μας θυμίζει την ταυτότητα μας, αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αν και η φωνή αποτελεί μέσο έκφρασης, συνήθως πολλοί άνθρωποι κουβαλούν ιστορικά ντροπής και κριτικής για τις φωνές τους. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας τόσο περισσότερο προβάλουμε την προσωπικότητα μας, και εκφράζουμε τα πιστεύω μας με αυθεντικότητα. Στόχο αποτελεί η απελευθέρωση της φωνής από σωματικές και ψυχολογικές αναστολές ώστε να εκφραζόμαστε ελεύθερα στο τραγούδι, το λόγο  και τη ζωή μας γενικότερα.