Θεραπεία Συκωτιού: Αποτοξίνωση Λύπης και Θυμού

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος αποτελεί παγκόσμια κατοχύρωση της Ελίνας-Νάχνας Νικολίτσα και προέκυψε από την πολυετή εργασία της πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο καταγράφει όλα όσα δεν αντέχουμε. Είναι το πιο λυπημένο όργανο του σώματος, γιατί αναγνωρίζει καλύτερα και από τον εγκέφαλο μας, πόσο λύπη συσσωρεύεται εκεί μέσα. Είναι ο κάδος της ανακύκλωσης όλων των δυσάρεστων συναισθημάτων. Έχει το πιο βαρύ φορτίο γιατί έχει το ρόλο του σκουπιδιάρη της «πολιτείας» του σώματος. Κάνει τη δουλειά του με αξιοπρέπεια, αλλά πολλές φορές νιώθει μόνο του όταν τα άλλα όργανα, σαν σωστοί πολίτες της κοινοπολιτείας του σώματος, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και εναποθέτουν την πιο δύσκολη δουλειά, τον καθαρισμό του σώματος στο συκώτι. Πολλές φορές νιώθει μόνο του, γιατί σε αυτό πέφτει η ευθύνη του να καθαρίζει τα συναισθήματα.

Ένα συκώτι στη σύγχρονη κοινωνία έχει πάρα πολύ δουλειά γιατί δεν καταφέρνει ποτέ να αδειάσει από τα έντονα καθημερινά συναισθήματα και να τα καθαρίσει ολοκληρωτικά. Έτσι κάνει μια δουλειά ασταμάτητη ενώ δεν ξεκουράζεται ποτέ. Θα λέγαμε ότι έχει την πιο δύσκολη δουλειά. Ότι «βγάζει το φίδι από την τρύπα», σε όλα όσα ο εγκέφαλος ή άλλα όργανα δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν.

Κάτω από τη λύπη βρίσκεται ο θυμός, κάτω από το θυμό βρίσκεται ο πόνος, κάτω από τον πόνο βρίσκεται η απογοήτευση. Η απογοήτευση δηλαδή είναι η αρχή κάθε δυσκολίας του συκωτιού. Όταν απογοητευόμαστε, είναι σαν να δίνουμε το «πράσινο φως» στον πόνο, το θυμό και τη λύπη, να συσσωρευτούν στο συκώτι.

Είναι ένα όργανο που έχει ανάγκη από την αγάπη μας για να λειτουργεί σωστά. Χρειάζεται υποστήριξη. Έτσι, άνθρωποι που έχουν λάβει υποστήριξη από την οικογένεια τους, έχουν ένα δυνατό συκώτι, γιατί έχει γεμίσει με την πληροφορία «κάποιος με στηρίζει», άρα κι εγώ μπορώ να στηρίξω τον εαυτό μου και να κάνω τη «βρωμοδουλειά» του καθαρίσματος. Οι άνθρωποι που παλεύουν μόνοι τους στη ζωή, χωρίς στήριξη, είναι πολύ εύκολο και πιθανό να νοσήσουν από το συκώτι τους.

Το συκώτι πρέπει να είναι καθαρό, γιατί κάθε λεπτό της ώρας προσπαθεί να αδειάζει τους κάδους σκουπιδιών των συναισθημάτων. Χρειάζεται τη στήριξη μας, το σεβασμό και την αποδοχή μας. Άρα, όταν εμείς τα έχουμε, μπορούμε να έχουμε ένα δυνατό συκώτι. Εάν δεν τα έχουμε, είναι πολύ πιθανό το συκώτι μας να μας εγκαταλείψει , να σταματήσει να παλεύει μόνο του.

Έχει το ρόλο του σκουπιδιάρη, που όλη του την καθημερινότητα την περνάει μέσα στα σκουπίδια (δεν είναι ένα όργανο πχ όπως η καρδιά που νιώθει βασίλισσα). Το μόνο που χρειάζεται για να συνεχίζει να δουλεύει είναι στήριξη, συμπαράσταση και αποδοχή, αλλιώς δεν βρίσκει νόημα να εργαστεί.

Από πού βγήκε η φράση: «μου έπρηξε το συκώτι»; Είναι όταν κάποιος ζητάει, ζητάει, ζητάει… Επειδή το συκώτι δουλεύει ασταμάτητα «με τις μηχανές  του στο φουλ», όταν κάποιος «ζητάει», το συκώτι νιώθει ότι το αναγκάζει να δουλεύει ακόμη περισσότερο, και έτσι το εξαντλεί. Όταν κάποιος μας ζητάει και εμείς για κάποιο λόγο νιώθουμε υποχρεωμένοι να δώσουμε, δεν μας βγαίνει αυθόρμητα, δηλ δεν έχουμε αποθέματα ενέργειας, το συκώτι εξαντλεί τις δυνάμεις του. Αυτό έχει σαν συνέπεια, ή να θυμώνει το ή να τα καταπίνει και να πρήζεται. Κάθε συκώτι στο κάθε σώμα, μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τα συναισθήματα του σώματος. Δεν μπορεί όμως να διαχειριστεί τα συναισθήματα των άλλων. Είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται τα συναισθήματα που του ανήκουν.

Το λίπος στο συκώτι συσσωρεύεται καθαρά όταν το συκώτι προσπαθεί να διαχειριστεί  τα συναισθήματα του μαζί με τα συναισθήματα άλλου ή άλλων ανθρώπων. Που σημαίνει ότι δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί και να καθαρίζει τα δικά του με επάρκεια. Για το συκώτι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να κρατάει τα συναισθηματικά σκουπίδια για τον εαυτό του.

Το συκώτι δεν μπορεί να πει όχι στα σκουπίδια που του δίνει το σώμα, θα πρέπει αναγκαστικά να τα ανακυκλώσει, αλλιώς όλο το σύστημα θα μπλοκάρει. Υπεύθυνα για τα σκουπίδια που θα σταλούν στο συκώτι είναι όλα τα όργανα. Πχ μία υπερευαίσθητη καρδιά που λυπάται τους άλλους, ένας νους μπερδεμένος που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα δικά του «θέλω» από των άλλων, νεφρά τα οποία «στηρίζουν» άλλο άτομο, έντερο  το οποίο «συμπάσχει», στομάχι το οποίο «διαμαρτύρεται», πνεύμονας ο οποίος προσπαθεί να «δώσει ζωή» σε κάποιον που έχει κατάθλιψη. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για τα σκουπίδια που μεταφέρονται από άλλους, στο συκώτι. Αν αυτά τα όργανα που αναφέρθηκαν, συσσωρεύουν συναισθήματα εξωγενή, αναγκαστικά θα πάνε στο συκώτι, γιατί αυτά τα όργανα δεν έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν συναισθήματα. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο συκώτι, το οποίο δεν έχει την άδεια να κάνει διαλογή, των δικών μου και των δικών σου σκουπιδιών, πρέπει όλα να τα καθαρίσει. Και όταν τα καθαρίζει, πρέπει να τα αποβάλει μέσω της χολής, νεφρά κλπ.

Δεν παραπονιέται όμως, κάνει πιστά τη δουλειά του, για αυτό και δεν δείχνει τα προβλήματα του παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Σε ποιους απευθύνεται:

 • Σε όσους έχουν:
 • χαμηλό ανοσοποιητικό, χοληστερίνη, χαμηλό μεταβολισμό, κακή πέψη και δυσκοιλιότητα
 • Κόπωση
 • Δερματικά προβλήματα
 • Ψυχαναγκασμό ή εργασιομανία
 • Οξύθυμη διάθεση , εκρήξεις θυμού, τύψεις και καταπιεσμένο κλάμα, λύπη, πικρία, κατάθλιψη
 • Χαμηλή σεξουαλικότητα ή ανικανότητα
 • Ημικρανίες, έλλειψη συγκέντρωσης
 • Παθήσεις των ματιών , σακούλες κάτω από τα μάτια
 • Έχουν κάνει χημειοθεραπείες ή έχουν λάβει πολλά φάρμακα
 • Συχνό ή υπερβολικό αλκοόλ

Διάρκεια θεραπείας: 1 ώρα

Δείτε επίσης:

Nasar cavity Therapy