Αναπνοή

Όπως ένα μουσικό όργανο χρειάζεται κούρδισμα για να ηχήσει η μουσική έτσι και η φωνή χρειάζεται απελευθέρωση της αναπνοής. Ο πιο απλός τρόπος ελέγχου και διόρθωσης της αναπνοής μας είναι η παρατήρηση. Ο τρόπος που αναπνέουμε δείχνει τον τρόπο που ζούμε. Και αντίστροφα, τα ευεργετήματα της σωστής αναπνοής στο σώμα, μεταφέρονται και στη ζωή μας γενικότερα. Με τη βαθιά αναπνοή επιτυγχάνεται πληρέστερη οξυγόνωση του σώματος. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια καταχωνιασμένες συγκινήσεις και συναισθήματα. Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε πληρότητα, μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και δημιουργικότητα. Εξασφαλίζει την τροφοδότηση με οξυγόνο των κυττάρων και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγη σημασία δίνουμε στο να αναπνέουμε σωστά. Η συνειδητή αναπνοή έχει ένα συναισθηματικά ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη χαλάρωση της έντασης και υπερλειτουργίας του νου.


Σημαντικός ρόλος επίσης της αναπνοής είναι να αφυπνίσει την ενέργεια του σώματος, καλούμενη πράνα ή Τσι, ή κοσμική ενέργεια.  H πράνα είναι η κοσμική ενέργεια που περικλείει τα πάντα, την οποία απορροφούμε σε μεγάλη ποσότητα μέσω της διαδικασίας της αναπνοής.
Η βαθιά αναπνοή έχει παρατηρηθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες στο αίμα. Οι ενδορφίνες είναι ισχυρές εγκεφαλικές νευρορυθμιστικές χημικές ουσίες, που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στον πόνο και οι οποίες βοηθούν στην μείωση του φόβου και του άγχους.