Θεραπευτικές αγωγές με ήχο και φωνή

Στη θεραπευτική αγωγή δεν περιλαμβάνεται λόγος και νοητικές διαδικασίες, αλλά ήχος και κίνηση. Κάθε φωνή έχει τη δική της ατομική χροιά, αναπνοή, ρυθμό και κυμάτισμα καθώς και εμπειρίες ζωής και για αυτό και κάθε συνεδρία είναι μοναδική. Για αυτό το λόγο, κάθε συνεδρία είναι μοναδική.
Δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται :

1. Θεραπεία με χρήση της φωνής του θεραπευτή:

Το τραγούδι της ψυχής: υπάρχει μέσα μας πάντα μια μελωδία που μπορεί να γεννηθεί. Αυτή η μελωδία της ψυχής μας, μαρτυρά την κατάσταση που βρισκόμαστε και μας απελευθερώνει από ό,τι μας βαραίνει.

Το τραγούδι των τσάκρας : από τον συντονισμό της φωνής του θεραπευτή με τα τσάκρα του θεραπευόμενου αναδύονται οι ήχοι των δονήσεων των τσάκρας οι οποίοι είναι καθαρά προσωπικοί του θεραπευόμενου και δεν έχουν σχέση με τη φωνή του θεραπευτή. Ο θεραπευτής ουσιαστικά “δανείζει” το φωνητικό του όργανο. Με την δική του ευαισθησία αφήνει τους ήχους να ακουστούν από το δικό του φωνητικό όργανο. Η ποιότητα της φωνής αλλάζει ανάλογα με τα τσάκρας που δραστηριοποιούνται. Ανάλογα με τους ήχους μπορεί να αντιληφθεί πληροφορίες για την κατάσταση τους τη δεδομένη στιγμή, και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί στην ενεργοποίηση τους, και την ομαλή τους λειτουργία.

Θεραπευτικές φωνητικές δονήσεις για υγεία και απάλειψη του πόνου, εστιασμένες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και της αύρας: Εφόσον βρούμε την ιδιοσυχνότητα της σωματικής δομής του οργάνου που πάσχει, μπορούμε να την εφαρμόσουμε και με την βοήθεια του συντονισμού να επαναφέρουμε την πάσχουσα δομή στη φυσική της συχνότητα. Οι εστιασμένοι ήχοι που χρησιμοποιούνται με αγάπη απομακρύνουν τον πόνο, δονούν το σώμα και το πνεύμα και απελευθερώνουν την προσωπική μας αυτοθεραπεία. Έτσι αποκαθίσταται η υγεία και η αρμονία.

2. Θεραπεία με χρήση της φωνής του θεραπευόμενου:

Αυτοθεραπεία με μουσικούς τόνους και φωνήεντα : ως ηχητική πηγή χρησιμοποιείται η φωνή του ίδιου του ατόμου. Γενικότερα, ενθαρρύνω το θεραπευόμενο να χρησιμοποιεί τη δική του φωνή. Μαθαίνει να σμιλεύει και να τραγουδά τους δικούς του προσωπικούς ήχους με τους οποίους νιώθει καλά να συνηχεί, έχει την αίσθηση της ολότητας, ευεξίας απελευθέρωσης και εσωτερικής ειρήνης. Συχνά τραγουδώ μαζί του και βοηθώ να βρεί τους δικούς του ήχους. Όταν συντονίζω τη φωνή μου με το σημείο του σώματος του ατόμου που δουλεύουμε, εμφανίζονται διάφοροι ήχοι που μπορούν να ΄΄μιλήσουν΄΄ και να δώσουν πληροφορίες. Οι ηχητικοί τόνοι μπορούν να συνδυάζονται με απλές κινήσεις που βοηθούν και οδηγούν την κίνηση της φωνής μέσα στο σώμα. Το να συντονίσεις το σώμα σου με τους ήχους της φωνής σου δεν είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δύναμη και προσπάθεια, αρκεί μόνο να εμπιστευτείς τη διαίσθηση σου και να αισθανθείς τον ήχο.

Ήχοι για όργανα του σώματος: Τα εσωτερικά όργανα ενισχύουν τον ήχο της φωνής ενώ ταυτόχρονα δέχονται από αυτόν τα ευεργετήματα ενός παλμικού μασάζ. Με τη βοήθεια της φωνητικής άσκησης μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωτικότητα του κάθε οργάνου. Με την εστιασμένη χρήση της φωνής στο σώμα μεταβάλλουμε τις δονήσεις μας και μπορούμε να απελευθερώσουμε παγιδευμένα συναισθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος και να ΄΄κουρδίσουμε΄΄ με νέους ευεργετικούς ήχους. Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τα εσωτερικά μας όργανα, να τονώσουμε τοενδοκρινικό και να ηρεμήσουμε το νευρικό σύστημα.

Θεραπεία με αναπνοές: γίνεται χρήση διαφόρων και ποικίλων τεχνικών αναπνοής που επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής και του ατόμου.

Αυτοσχεδιασμοί: ηχοχρωματικοί, μελωδικοί και ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί στα πλαίσια δημιουργικού οραματισμού, έκφρασης και κίνησης.

Τεχνική φωνητικής χαλάρωσης : για την απαλλαγή από το στρες και την επαφή με το κέντρο του εαυτού μας.

Φωνητική εκπαίδευση / διδασκαλία : εκμάθηση τραγουδιού για τραγουδιστές και ηθοποιούς αλλά και όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως επαγγελματικό εργαλείο. Η πραγματικά φυσική, υγιής φωνή που επιδιώκουμε στη διδασκαλία δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο εκπαίδευσης ως αυτοσκοπό, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας προσωπικής διαδικασίας συνεχούς αυτογνωσίας και σύνδεσης με τον εαυτό. Η φωνή αναδύεται σταδιακά, όσο χαλαρώνουν οι εντάσεις που την περιορίζουν, όσο τα εσωτερικά όργανα του σώματος συμμετέχουν ενεργά για την υποστήριξη της, όσο η αναπνοή γίνεται πιο γεμάτη και βαθιά και τα αντηχεία του σώματος πλημμυρίζουν με ήχο.

Τεχνικές ηχοθεραπείας για εγκύους: Η έγκυος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη από τη συνειδητή χρήση της δικής της φωνής στην κύηση. Οι γυναίκες έχουμε το θείο δώρο να μπορούμε να βιώσουμε και να θυμηθούμε τη θεϊκή μας υπόσταση, και αυτό επιτυγχάνεται με την εγκυμοσύνη. Η ενθύμηση της γυναικείας μας δύναμης γίνεται με την δημιουργία μιας νέας ζωής μέσα από εμάς. Η σύνδεση κάθε γυναίκας με τη γυναικεία ποιότητα της δύναμης της. Η γυναίκα καλείται να θυμηθεί την αρχέγονη δύναμη της, καθώς και τη σύνδεση της με την πηγή της θεϊκής Μητέρας. Η σύνδεση με τη θεϊκή Μητέρα θα μας ξαναθυμίσει πως μπορούμε να είμαστε δυνατές αγαπώντας.

Η φωνή της μητέρας γίνεται αντιληπτή και είναι οικεία από το έμβρυο, αφού το περιβάλλον της μήτρας είναι πλούσιο σε ήχους. Από όλους αυτούς τους ήχους η φωνή της μητέρας ξεχωρίζει και ελκύει την προσοχή του εμβρύου, διότι είναι πιο δυνατή από κάθε άλλο εξωτερικό ήχο, εφόσον μεταφέρεται κατευθείαν στη μήτρα μέσω του σώματός της, αλλά και επειδή είναι ο ήχος που πιο συχνά ακούει το έμβρυο από το εξωτερικό περιβάλλον. Η φωνή της μητέρας έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας και δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι νεογνά και βρέφη έχουν προτίμηση και χαλαρώνουν στο άκουσμα τραγουδιών, μελωδιών, παραμυθιών και ποιημάτων που είχαν ακούσει από τη μητέρα τους, όταν εκείνη ήταν ακόμα έγκυος.

Οφέλη χρήσης του θεραπευτικού τραγουδιού και ήχων κατά την εγκυμοσύνη:

– Οι ακουστικές εμπειρίες του εμβρύου αποτελούν το κυριότερο ερέθισμα για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού. Η μεταβίβαση ήχων και ρυθμών από τη μητέρα στο έμβρυο δίνει απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού του εμβρύου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες της ομάδας του ψυχολόγου Ριγκέτι, το νεογνό μπορεί να διακρίνει ενδομήτριους ήχους της δικής του μητέρας σε σχέση με ήχους άλλης μητέρας και επίσης να αντιδρά στις μεταβολές του καρδιακού παλμού και των κινήσεων.

– με το τραγούδι οι έγκυες γυμνάζουν τους μυς του διαφράγματος και ασκούνται με τον πιο ευχάριστο τρόπο στη βαθιά αναπνοή, που θα τις βοηθήσει μετέπειτα στην ομαλή έκβαση του τοκετού.

– Επίσης, η μητέρα και το έμβρυο, όταν εκτίθενται σε κοινές μελωδίες, μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας και δημιουργούν μέσω της μουσικής ένα μέσο επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο δεσμός γονιών και βρέφους.

– Επειδή ο ήχος της φωνής μεταφέρει άμεσα τα συναισθήματα, χωρίς την παρέμβαση της σκέψης μέσω του λόγου, η μητέρα μπορεί να μεταφέρει τα άμεσα τα συναισθήματα, μηνύματα και διδάγματα ζωής που θέλει. Συναισθήματα όπως η αγάπη, όταν απλωθούν μέσω των ήχων πλημυρίζουν το έμβρυο και του δίνουν τη σιγουριά και ασφάλεια που χρειάζεται.

– Ξεκινά ο πρώτος διάλογος μητέρας παιδιού μέσω των ήχων. Η έγκυος παρατηρεί τις αντιδράσεις του παιδιού στους ήχους που του στέλνει και παίρνει τα πρώτα σημάδια επικοινωνίας.

– Οι φωνητικές δονήσεις βοηθούν στην απάλειψη του πόνου της μητέρας, με ήρεμο και φυσικό τρόπο. Εφόσον βρούμε την ιδιοσυχνότητα του σημείου ή του οργάνου που πάσχει, μπορούμε με την βοήθεια του συντονισμού να επαναφέρουμε την πάσχουσα δομή στη φυσική της συχνότητα. Οι συνειδητά κατευθυνόμενοι και με πρόθεση ήχοι μπορούν να αποκαταστήσουν και να αναπλάσουν την ισορροπία τόσο σε κυτταρικό επίπεδο, όσο στα τσάκρας και σε αιθερικό επίπεδο. Οι εστιασμένοι ήχοι που χρησιμοποιούνται με αγάπη απομακρύνουν τον πόνο, δονούν το σώμα και το πνεύμα και απελευθερώνουν την προσωπική μας αυτοθεραπεία. Έτσι αποκαθίσταται η υγεία και η αρμονία.

– Οι ήχοι είναι αναζωογονητικοί, διότι ενεργοποιούν ήρεμα και απαλά την σωματική ενέργεια της εγκύου, επιφέροντας αρμονία, όμορφη διάθεση και ήρεμη δύναμη στο σώμα.

Επειδή κάθε σχέση μητέρας και παιδιού είναι μοναδική, η κάθε συνεδρία αποκαλύπτει πληροφορίες μοναδικές.  Μην περιμένετε να γεννηθεί το μωρό σας για να ακούσει τη φωνή σας. Τραγουδήστε του όσο ακόμα είναι στην κοιλιά σας και μοιραστείτε τις ίδιες μουσικές εμπειρίες. Σας ακούει!